3 SEBAB KUCING MASUK RUMAH KITA

Re Re

Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Perkongsian ini adalah digubah dari blog superkiram.blogspot.my. Pasti ramai yang tak tahu kenapa kucing masuk ke rumah kita. Sebenarnya ia bukan sengaja masuk ke rumah kita tapi ada sebabnya.

Bagi mereka yang suka kucing macam Zumal pasti tidak kisah ada kucing yang keluar masuk rumah tapi kalau kucing tu masuk ke rumah mereka yang tidak menyukai kucing pastinya kucing itu akan ditendang dan diusir. 

Ketahui 3 sebab kenapa kucing masuk ke rumah kita.


1. Sebenarnya Allah ingin memberitahu makanan kita itu bukan semua hak kita, tetapi sebahagiannya adalah rezeki kucing itu juga.

2. Allah sedang beritahu seandainya kita memberikan makanan kepada kucing itu, akan ada rezeki lain yang lebih baik untuk kita yang bakal Allah berikan. Kerana 1 kebaikan itu akan dibalas Allah dengan 10 kebaikan.

3. Allah sedang memberi tahu kita andai kita tidak memberikan makanan kepada kucing itu sebenarnya kita sedang menolak rezeki baru yang Allah ingin berikan kepada kita.

Oleh itu janganlah kita berkira dengan rezeki yang kita miliki itu. Memberi kucing makan juga sedekah. 

Comments

 1. betul tu... kena yakin dgn peraturan dan rezeki Allah swt....

  ReplyDelete
 2. peringatan Allah patut kita sedari...

  ReplyDelete
 3. kucing dtg bawa rezeki tapi klu cari gaduh dgn my kucing jantan , ermmm ... susah juga nak melerai ... huhuhuuu

  ReplyDelete
 4. memang bener mas, ternyata Allah maha adil bagi semua makhluknya, malahan dirumahku sampai ada tiga kucing mas. BW nambah baraya.

  ReplyDelete
 5. Dalam rezeki kita ada bahagian untuk kucing,..beri ruang untuk rezeki baru :)

  ReplyDelete
 6. kucing jadikan rezeki kita mudah

  ReplyDelete
 7. setuju..umah mama Fida..hari tu mati 10 ekor..maybe penyakit kucing kot..tapi sekarang ditambahnya lagi 10 ekor..pergi 10..dtg 10..alhamdulillah..rezeki mama dan abah bertambah..

  ReplyDelete
 8. sy ada lebih 20 ekor kat umah...walaupun kdg2 serabut tp syg punya psl sabar je layan kerenahnya..bila stess peluk je diorang tanpa sedar senyum sorg2...tenang serta merta..

  ReplyDelete
 9. Betul tu. Sama juga konsep kucing datang dekat kita di kedai makan. Siap mengiau-ngiau gesel-gesel lagi kat kaki. :)

  ReplyDelete
 10. kalau yg pelihara kucing mesti lagi besar pahala tu

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts