RONDA RONDA KUALA LUMPUR


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa semua. Semalam hari Sabtu, adik Zumal ajak keluar ronda-ronda KL bersama famili akak angkat dia. Lepas jemput adik kat ofis, kami ke rumah akak Jamilah. Lepas lunch nasi lemak akak Jamilah tu, kami pun berangkat ke stesen KTM Klang. 
Bergambar di Stesen KTM Klang 
Hampir setengah jam menanti tren komuter dekat Stesen KTM Klang. Dapat je train kami bertolak ke KL Sentral. Sampai Stesen KL Sentral tu dalam pukul 4.15 petang.  Selesai solat kami menunggu bas di luar. 

Tak sampai 5 minit Bas GoKL Red Line pun tiba. Bas ni free je tau. Boleh pusing-pusing 1 KL. Alhamdulillah la ada perkhidmatan begini. Perkhidmatan bas percuma ini disediakan oleh Prasarana Sdn Bhd yang juga penyedia pengangkutan Rapid KL tu. 


Zumal macam nak suggest pergi Matic untuk tengok dinosaur tapi jalan je la ikut dorang. Kami berhenti di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Kat Jalan TAR pada hari Sabtu ada pasar malam. Kebetulan Depavali dah dekat, pasar Depavali pun ada. Meriah la juga. Macam-macam dijual daripada makanan, pakaian, aksesori dan mainan. 
Lepas ronda-ronda satu pasar malam tu, kami menjamu selera di salah sebuah gerai di situ. Selesai dorang shopping, dalam pukul 7.00 kami naik bas ke KL Sentral pula. 

Bukan nak balik lagi. Kami jalan-jalan menjamu mata di Nu Sentral pula. Dalam banyak-banyak shop yang ada tu kami tertarik dengan Korea Train Express KTX. Sebabnya kami nampak train KTX dari luar macam dalam cerita Train to Busan tu. Malangnya pada masa kami sampai tak boleh pula masuk dalam train tu. Train tu sebenarnya panggung mini berbentuk train yang memaparkan gambar kekonon anda berada dalam train.
Dalam galeri Korea Train Express KTX ni anda boleh tengok pelbagai info interaktif tentang sejarah train di Korea dan juga Malaysia. 

Selesai jalan-jalan kami pun beli tiket train komuter untuk pulang ke Klang. Alhamdulillah tercapai plan ronda-ronda KL. Jumpa lagi di lain siaran. 

Comments

Post a Comment

Popular Posts