Mengenali Diego Garcia

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia. Baru-baru ni ada spekulasi bahawa pesawat MH370 mendarat di Diego Garcia. Bagi yang belum tahu tentang Diego Garcia kali ni zumal akan bercerita sedikit tentang Diego Garcia. Jom kenali Diego Garcia. Diego Garcia adalah pulau tropika yang terletak di selatan khatulistiwa di Lautan India. Ia adalah sebahagian daripada Wilayah British Lautan India (Biot).

Pulau ini adalah kira-kira 1,970 batu nautika (3,650 km) timur pantai Afrika (di Tanzania), 967 batu nautika (1,790 km) selatan barat daya-hujung selatan India (di Kanyakumari) dan 2,550 batu nautika (4,720 km) barat barat laut-pantai barat Australia (di Taman Negara Cape Range, Australia Barat). Diego Garcia terletak pada Kepulauan Chagos di Lautan Hindi, mendahului dengan rantaian panjang terumbu karang, kepulauan, dan pulau-pulau Lakshad, Maldives, dan Chagos Archipelago.

Tentera Laut Amerika Syarikat beroperasi Sokongan Kemudahan (NSF) di Pulau Diego Garcia ini. Pulau ini menempatkan kapal tentera laut yang besar dan asas sokongan kapal selam, pangkalan tentera udara, kemudahan pengesanan komunikasi dan tempat berlabuh untuk pra-kedudukan bekalan tentera untuk operasi serantau di atas Kapal Pengangkut Laut.

Mauritius pernah berusaha untuk mendapatkan semula kedaulatan tapi pulau itu telah dijual kepada UK pada tahun 1965. Antara tahun 1968 dan 1973, kaum Chagos (penduduk asal Diego Garcia) yang berjumlah kira-kira 2,000 orang telah ditempatkan oleh Kerajaan British ke Mauritius dan Seychelles untuk membolehkan Amerika Syarikat mewujudkan sebuah pangkalan tentera di pulau itu. Hari ini, kaum Chagos yang  dibuang itu masih cuba untuk kembali, dengan mendakwa bahawa pengusiran paksa adalah tidak sah.


Ok macam mana? Anda dah kenali Diego Garcia dan tahu lokasi Diego Garcia. Moga boleh menjawab spekulasi berkaitan :)

Comments

 1. akak baru tau pasal nie zumal...thanks sharing info nie..

  ReplyDelete
 2. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete
 3. salam kenal & follow sini...

  jika benar ia disembunyikan disana...ada harapan semua yg ada dlm pesawat tu masih selamat..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam kenal juga :)
   Sama2 kita doakan mereka selamat

   Delete
 4. Semoga Allah menurunkan pertolongan yg sebaik2nya buat kita semua... aamiin..

  ReplyDelete
 5. Sehingga kini akak masih yakin mereka selamat. Allah SWT lebih mengetahui. Semoga Allah menunjukkan keajaibanNya kepada mereka yg berlagak sombong dan angkuh. Doa sentiasa berterusan.

  ReplyDelete
 6. Insha Allah, kita semua mengharap kan yang terbaik....

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts