Mengenali Diego Garcia

Assalamualaikum dan Salam 1 Dunia. Baru-baru ni ada spekulasi bahawa pesawat MH370 mendarat di Diego Garcia. Bagi yang belum tahu tentang Diego Garcia kali ni zumal akan bercerita sedikit tentang Diego Garcia. Jom kenali Diego Garcia. Diego Garcia adalah pulau tropika yang terletak di selatan khatulistiwa di Lautan India. Ia adalah sebahagian daripada Wilayah British Lautan India (Biot).

Pulau ini adalah kira-kira 1,970 batu nautika (3,650 km) timur pantai Afrika (di Tanzania), 967 batu nautika (1,790 km) selatan barat daya-hujung selatan India (di Kanyakumari) dan 2,550 batu nautika (4,720 km) barat barat laut-pantai barat Australia (di Taman Negara Cape Range, Australia Barat). Diego Garcia terletak pada Kepulauan Chagos di Lautan Hindi, mendahului dengan rantaian panjang terumbu karang, kepulauan, dan pulau-pulau Lakshad, Maldives, dan Chagos Archipelago.

Tentera Laut Amerika Syarikat beroperasi Sokongan Kemudahan (NSF) di Pulau Diego Garcia ini. Pulau ini menempatkan kapal tentera laut yang besar dan asas sokongan kapal selam, pangkalan tentera udara, kemudahan pengesanan komunikasi dan tempat berlabuh untuk pra-kedudukan bekalan tentera untuk operasi serantau di atas Kapal Pengangkut Laut.

Mauritius pernah berusaha untuk mendapatkan semula kedaulatan tapi pulau itu telah dijual kepada UK pada tahun 1965. Antara tahun 1968 dan 1973, kaum Chagos (penduduk asal Diego Garcia) yang berjumlah kira-kira 2,000 orang telah ditempatkan oleh Kerajaan British ke Mauritius dan Seychelles untuk membolehkan Amerika Syarikat mewujudkan sebuah pangkalan tentera di pulau itu. Hari ini, kaum Chagos yang  dibuang itu masih cuba untuk kembali, dengan mendakwa bahawa pengusiran paksa adalah tidak sah.


Ok macam mana? Anda dah kenali Diego Garcia dan tahu lokasi Diego Garcia. Moga boleh menjawab spekulasi berkaitan :)

Comments

 1. akak baru tau pasal nie zumal...thanks sharing info nie..

  ReplyDelete
 2. salam kenal & follow sini...

  jika benar ia disembunyikan disana...ada harapan semua yg ada dlm pesawat tu masih selamat..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Salam kenal juga :)
   Sama2 kita doakan mereka selamat

   Delete
 3. Semoga Allah menurunkan pertolongan yg sebaik2nya buat kita semua... aamiin..

  ReplyDelete
 4. Sehingga kini akak masih yakin mereka selamat. Allah SWT lebih mengetahui. Semoga Allah menunjukkan keajaibanNya kepada mereka yg berlagak sombong dan angkuh. Doa sentiasa berterusan.

  ReplyDelete
 5. Insha Allah, kita semua mengharap kan yang terbaik....

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts