SIMPAN DAN LABUR EMAS DI QUANTUM METAL

 Apa Itu Quantum Metal?


Assalamualaikum dan salam sehati sejiwa buat semua. Hari ni Zumal nak sambung post dari entri sebelum ni tentang Simpan Emas Bermula RM10 tu. Entri tersebut boleh rujuk di SINI. Untuk pengetahuan korang Zumal simpan dan labur emas di Quantum Metal. Pernah dengar tentang Quantum Metal? Di entri ini Zumal terangkan serba sedikit tentang syarikat ini yer. Quantum Metal telah wujud sejak 2012 dan merupakan salah satu pengedar emas bullion terbesar di Malaysia. Quantum Metal memulakan kerjasama di antara bank tempatan dan pembekal emas Perth Mint sebelum mengembangkan bisnes mereka kepada syarikat korporat dan juga koperasi. Sebagai salah satu pengedar emas bullion terbesar di Malaysia, Quantum Metal juga menyediakan sistem aplikasi My Gold-i yang digunakan oleh bank-bank tempatan. Semua produk Quantum Metal juga telah disahkan patuh syariah oleh ISRA iaitu sebuah badan yang dimiliki oleh Bank Negara Malaysia. Setiap pembelian emas digital adalah bersandarkan emas fizikal yang disimpan di Brinks Singapore dan 100% insured by the Lloyd's of London. Nama Quantum Metal kurang dikenali kerana ia menumpukan bisnes di kalangan bank serta badan korporat. Hanya pada tahun 2019, Quantum Metal membuka peluang kepada orang ramai untuk mengambil manfaat daripada produk simpanan emas, convert emas dan juga pelaburan emas.

Quantum Metal ini patuh syariah tak?

Semua produk Quantum Metal telah disahkan patuh syariah oleh ISRA iaitu sebuah badan di bawah seliaan Bank Negara Malaysia. Quantum Metal juga tersenarai di dalam World Gold Council, dan turut diiktiraf oleh Accounting and Auditing Organisation for Islamic Financial Institutions (AAOIFI) yang bertapak di Bahrain.

3 Cara Jana Income Di Quantum Metal 

Sebagai pelabur, business partner atau consultant dan juga pemegang saham syarikat. Kita boleh pilih sama ada nak buat 1 atau kesemua cara yang disediakan.

1. Sebagai pelabur kita untung hasil dari kenaikan harga emas dunia.. 

Sebagai contoh pelaburan GAE 10x, emas naik 1% kita untung 10%. Jika emas naik 10% kita akan untung 100%

2. Sebagai consultant kita diberi profit sharing 2-20% dari nilai belian..

Sebagai contoh seorang Senior Merchant dapat 20% komisyen. Jika investor di bawah rangkaian beliau beli 10 unit GAE 10x iaitu RM10k, maka beliau akan dapat komisyen sebanyak RM2k.. 

3. Sebagai pemegang saham kita akan dapat untung bila saham ini diniagakan di NASDAQ. Kita beli pada harga USD1  @ USD1.30 per unit mengikut fasa pembelian dan ia berpotensi untuk naik sehingga USD20 per unit.

Sebagai contoh, jika kita beli minimum 500 unit pada harga USD1.00, jika nilai saham naik pada harga USD20/unit, maka kita akan dapat USD10,000 dgn keuntungan 20x ganda.

Asyik cerita bab untung je tak ada yang rugi ke?

Sebenarnya melabur di Quantum Metal sangat rendah risikonya. Risiko rugi hanya akan berlaku bila kita tidak sabar menunggu harga emas naik. Contoh seperti di atas ini. Modal asal USD250 dan nilai semasa USD243.32, akaun pelaburan dalam keadaan loss. Tapi disebabkan pelabur ini mahu terminate juga maka berlakulah sedikit kerugian yang sebenarnya boleh dielak. Kita pun tidak tahu mungkin pelabur ini terdesak mahu gunakan duit. Jadi kita sebagai consultant hanya boleh beri nasihat dan pandangan. Keputusan adalah di tangan pelabur. 

Melabur di QM hanya perlu 2 perkara;

1. Holding power iaitu kebolehan untuk sabar bila harga emas turun

2. Buying time iaitu sanggup sabar menunggu sehingga harga emas naik

Macam mana, sudahkah anda bersedia untuk memulakan pelaburan di Quantum Metal? Jika ya boleh terus klik SINI untuk pendaftaran. Setelah selesai korang rujuk step dibawah untuk mulakan pelaburan.

Apa yang perlu korang lakukan setelah mendaftar keahlian di Quantum Metal?

> Klik https://qms.quantummetal.com

> Log in akaun korang.

> Klik pada USER SETTINGS

> Klik ADD nombor akaun bank kita.

> Masukkan maklumat akaun bank korang.

> Boleh ADD lebih dari satu akaun.

> Klik pada EDIT PROFILE 

> Masukkan Maklumat

      *Alamat

      *Pekerjaan

      *Waris korang

> Klik UPLOAD KYC (ic korang la)

> Upload IC depan dan belakang

> Proses verification mengambil masa dalam tempoh untuk 3 hari 

> Untuk lulus KYC boleh lihat di EDIT PROFILE

> KYC Confirmed 

Korang boleh membeli emas samada GSA ataupun GAE setelah korang UPLOAD KYC dan tak perlu tunggu ianya diluluskan. Sebelum melabur tu Zumal terangkan 2 produk yang ada di QM daripada 3 produk kesemuanya kerana produk ketiga sudah diterangkan pada permulaan artikel ini.

Gold Storage Account(GSA) - Akaun Simpanan Emas

Ini adalah produk pertama di QM. 

1. Boleh beli bila-bila masa tanpa perlu tengok harga emas sebab ianya bersifat long term. 

2. Boleh beli minimum RM10 dan kita dapat 0.0378gm dengan harga sekarang. 

3. Sama macam kita simpan duit di bank cuma di sini kita simpan gram emas. Di bank keuntungan dlm bentuk dividen 1% setahun, di sini kita untung dalam bentuk kenaikan harga emas dalam setahun anggaran purata 10-15%. Jadi 1gm hari ini bernilai RM264, 5 tahun lagi nilai 1gm ini mungkin sudah jadi RM500.

4. Kumpul gram sampai banyak kemudian kita ada pilihan;

- jual dapat cash

- convert dapat cash tanpa hilang pegangan emas 

- redeem emas fizikal Perth Mint @ emas Quantum Metal

- melabur di GAE (produk ketiga) 

Gold Convert Account (GCA) - Akaun Pajakan Emas


Ini adalah produk kedua di QM.

1. Simpan sikit-sikit di akaun simpanan GSA, bila terdesak perlukan duit boleh pajak di sini tanpa hilang pegangan emas. Kita dapat cash dan emas masih milik kita. 

2. Bersifat long term investment sebab harga emas sentiasa naik. 

3. Tiada tempoh masa tebus balik dan kadar upah simpan adalah terendah 3.5% sahaja setahun berbanding kedai pajak 12-18% setahun.

4. Kita boleh tebus balik emas kita bila-bila masa atau biarkan harga emas melambung naik dan waktu itu kita tebus balik tanpa keluar duit poket kerana nilai emas itu sendiri sudah cover kos tebus. 

5. Sangat digalakkan untuk kita gunakan duit perbelanjaan hangus seperti installment kereta, sewa rumah, belanja dapur etc. Caranya kita beli emas dahulu di GSA kemudian pajak. Kita dapat max 90% nilai emas di GSA. Duit tersebut kita gunakan untuk belanja hangus yang wajib setiap bulan. Dengan cara ini kita dapat milikan emas dan pada waktu yang sama kita juga dapat miliki cash.

Macam mana sekarang? Korang dah faham tentang Quantum Metal ni? Jika ada sebarang persoalan yang merumitkan kepala korang bolehlah tanya Zumal di wasap 0174556809. Insya Allah Zumal bantu setakat yang Zumal faham jika tidak Zumal akan rujuk kepada consultant yang bertauliah. Berikut pautan YouTube tentang di pelaburan emas di Selamat Pagi Malaysia baru-baru ini https://youtu.be/LU3roMYruNo Semoga ianya membuka mata korang tentang peluang ini. Sekian perkongsian Zumal.


Comments

Post a Comment